Praznine 2020

Naziv rada ili projekta: Praznine 2020: privremena aktivacija zatvorenih prostora u povijesnoj jezgri grada Splita
Autor/ica i/ili inicijator/ica rada ili projekta: “Culture Hub Croatia” Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu / Marina Batinić, Jasmina Šarić, Kristina Tešija
Producent-i: “Culture Hub Croatia”
Financijski pokrovitelj-i: Allianz Kulturstiftung, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Vrijeme realizacije rada ili projekta: 15.02.2020. – 7.03.2020.
Mjesto realizacije: Split

Zajednica ili grupa građana/ki s kojom je umjetnik/ca ili kolektiv u radu/projektu surađivao:
Programskom linijom “Posvoji prostor” projekt je omogućio svim građanima/kama i udrugama civilnog društva u Splitu da predlože aktivnost u jednom od prenamijenjenih prostora u gradu. U projekt se tako uključilo više od 20 organizacija i pojedinaca koji su oblikovali program s više od 30 događanja otvorenih za širu javnost.

Tema/problem kojim se rad/projekt bavio:
Problem neodrživog masovnog turizma i neadekvatnog upravljanja gradskom jezgrom; nedostatak prostora za rad umjetnika/ca, radnika/ca u kulturi i kulturnih udruga.

Sažeti opis rada ili projekta / kako se projekt realizirao:
Tijekom zimskog perioda, 5 prostora u široj gradskoj jezgri, inače korištenih u turističke svrhe, pretvoreni su u ateljee za umjetnike/ce te prostore za lokalnu zajednicu koja je oblikovala program događanja kroz radionice, projekcije, predavanja i razgovore. Projekt je predstavljao svojevrsni eksperiment kojim su se funkcije budućeg hub-a kao jedinstvenog fizičkog prostora projicirale na šire urbano područje stare gradske jezgre, uz participativni pristup i uključivanje lokalne zajednice.

Je li rad/projekt potaknuo promjenu kojoj je težio? Kako se ona ostvarila?
Projekt je ukazao na mogućnosti alternativnih načina djelovanja te na potencijal lokalne kreativne zajednice u oblikovanju kvalitetnog sadržaja tijekom cijele godine te na mogućnost da svatko kao pojedinac pridonese rješavanju aktualnih problema u gradskoj jezgri. “Praznine” su kritiziranje zamijenile promišljanjem o prisvajanju i djelovanju u stvarnom vremenu i prostoru i omogućile svima da (barem) zimi oblikuju svoj grad i općenito urbani prostor. Također, projekt je pridonio boljem umrežavanju i potaknuo suradnju između kreativnih aktera na lokalnoj razini. Podrška i pozitivne reakcije građana/ki koji/e su sudjelovali /le u aktivnostima i posjećivali/e otvorene ateljee umjetnika/ca dokaz je da su ovakve inicijative itekako potrebne i rezultiraju vraćanjem osjećaja “vlasništva” nad kulturnom baštinom koju nam je cilj očuvati i koristiti na održivi način, ali i senzibilizacijom prema regionalnoj umjetničkoj produkciji te procesu stvaranja umjetničkog rada.

Poveznica na mrežnu stranicu rada/projekta ili dostupan osvrt ili opis na Internetu:
http://culturehubcroatia.hr/hr/praznine2020/

Foto u prilogu: “Culture Hub Croatia”

Podatke dostavila: Jasmina Šarić, kustosica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s